Hälsinglands Spelmansförbund presenterar: Tradtimmen
Under en timme presenterar Hälsinglands Spelmansförbund några av landskapets framstående traditionsbärare. Ett unikt tillfälle att uppleva briljant solospel/sång.
Lars-Ove Bertilsson
Lasse är född 1957 i Alfta, där han började spela fiol som nioåring. Han är uppvuxen med folkmusik från Alfta, Galven och Ovanåker. Pappa spelade dragspel och var kusin med Mauritz Callmyr, som ledde spelmanslaget i Alfta och blev Lasses fiollärare. Med spelmanslaget var han ute på spelmansstämmor och andra spelningar, främst i Hälsingland. Lasse har också varit spelledare för Bollnäsbygdens spelmanslag tillsammans med Mauritz Callmyr under fler år. Tillsammans med brodern Per-Olov, som spelar dragspel, upptäckte han tidigt Östrepertoaren som lämpade sig mycket bra på fiol och dragspel. Lasse försöker hålla Öst- traditionen levande genom att sprida låtarna på kurser, i kulturskolan och genom spelningar i olika sammanhang.
År 2018 blev han riksspelman i Delsbo.
Gun Eriksson & Liss Ingela Larsson
I slutet av 70-talet och på 80-talet reste Gun runt i Hälsingland och Gästrikland och spelade in olika traditionsbärare , spelmän och vissångerskor. Inspelningarna finns nu på Svenskt visarkiv i Stockholm. Tillsammans med Peter Ahlbom gav hon ut boken Visor från Hälsingland 1977. Hon har även på senare år haft kurser och visstugor tillsammans med sin
”bicittrare” Liss Ingela Larsson. Ingela började sjunga visor när hon bodde i Västmanland. Där var hon med i
visgruppen ”Tre visa kvinnor”. På ”Tradtimmen” på Delsbostämman i år tänker de presentera vissångerskan
Eva Eriksson och ge några smakprov ur hennes digra repertoar.
Ulf Störling
Jag har spelat fiol sedan 1968 och provat olika musikstilar och genrer, men spelmansmusiken har alltid legat mig varmast om hjärtat. I unga år besökte jag flera gamla spelmän i södra Hälsingland och fick lära mig både rull- och dubbelstråk och att sekundera på gammalt manér.
Alltsedan jag träffade Olles Jonke från Galven, som mer eller mindre hade konserverat den spelstil han växte upp med på 1890-talet, har jag studerat och försökt tillägna mig de gamla spelmännens spelsätt. Deras spel skiljde sig visserligen på ett personligt plan, men hade stora likheter på ett grundläggande plan, närmast det man kan kalla ’dialekt’ i folkmusiken. Vad ni kommer att få höra när vi ses i Delsbo är inte bestämt, men kanske blir det Vingel Anders gånglåt, Näckens polska ifrån gamla tider, Gammelfans polska, eller Kongen å Kongsa. Ulf Störling, riksspelman med Zorns guldmärke
Thuva Härdelin
Thuva Härdelin kommer från en lång tradition av folkmusiker och är fjärde generationens riksspelman i spelmansfamiljen Härdelin. Med rötterna i Delsbo, Hälsingland och örat mot världen har hon fördjupat sig i såväl traditionell som nyskapande och genreöverskridande musik. Thuva har hörts både solo och i olika konstellationer med andra musiker, bland annat tillsammans med sin far Thore Härdelin, i gruppen Dalakopa och i mångårigt samspel med ackordionisten Lelo Nika.
Under tradtimmen på Spelkullen får vi höra smålåtar från Delsbo med omnejd
Spelkullen
Söndag 7 juli 16.00
Lasse Bertilsson
Gun Eriksson & Liss-Ingela Larsson
Ulf Störling
Thuva Härdelin